dania-regonalne-wlochy

Poznaj dania kojarzące się z regionami Włoch

Każdy region Włoch słynie z innych dań. Choć obecnie są one znane na całym świecie, mało kto wie, z jakiego rejonu Italii tak naprawdę pochodzą i jaka jest ich historia. Wielu z nich możesz skosztować w naszej restauracji – serwujemy włoskie potrawy tworzone według oryginalnych przepisów. Niektóre receptury liczą kilkaset lat! Przekonaj się, jak zróżnicowana jest włoska kuchnia i skąd dokładnie pochodzą dania, które dobrze znasz.

Gianduiotto i krem zabaione z Piemontu

Piemont to rejon Włoch znany przede wszystkim z wyjątkowych słodyczy. Wiele popularnych słodkości czerpie inspirację z włoskiej kuchni! Tak jest na przykład w przypadku kremu zabaione, przypominającego polski kogel-mogel. Deser ten powstał w XVII w. – franciszkanin Paschalis Baylón, kucharz, aby nie zmarnować rozbitych przypadkowo jajek, dodał do nich cukier, słodkie białe wino i ubił w kąpieli wodnej, tworząc tym samym jeden najbardziej popularnych kremów znanych do dziś.

Z Piemontu pochodzą również popularne, trójkątne czekoladki gianduiotto przypominające odwróconą łódkę. Powstają one z kakao, orzechów laskowych i cukru. Odkąd w XIX w. po raz pierwszy zaprezentował je znany cukiernik Caffarel, stały się słodką wizytówką tego regionu.

Ukochana focaccia z Ligurii

Foccacia to rodzaj cienkiego, płaskiego pieczywa przypominającego nieco spód do pizzy. Historycy uważają, że tę włoską potrawę przygotowywali już Etruskowie. W czasach Imperium Rzymskiego była daniem bardzo lubianym przez marynarzy. Obecnie najpopularniejsza jest w Ligurii i to właśnie ten rejon uważa się za jej ojczyznę. Focaccię podaje się z:

  • oliwą z oliwek przyprawioną m.in. czosnkiem i rozmarynem,
  • pesto z bazylii, orzeszków piniowych i owczego sera,
  • świeżymi warzywami,
  • sosem pomidorowym,
  • wędliną.

W niektórych regionach Włoch przygotowuje się ją również na słodko, np. z miodem, rodzynkami, anyżem i skórką z cytryny.

Pyszne carpaccio z Veneto

Z regionem Veneto kojarzy się przede wszystkim carpaccio. To prosta włoska potrawa z bardzo cienkich plasterków surowej polędwicy wołowej z dodatkiem octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek, ewentualnie również parmezanu. Powstała stosunkowo niedawno – w 1950 r. znany kucharz Giuseppe Cipriani zaprezentował ją jako lekarstwo na anemię, przygotowane specjalnie dla pewnej arystokratki. Ponieważ miał w zwyczaju nazywać tworzone przez siebie potrawy od nazwisk znanych artystów, carpaccio swoją nazwę zawdzięcza malarzowi – Vittore Carpaccio. Obecnie do jego stworzenia wykorzystuje się również inne rodzaje mięsa lub warzywa.

Bolońskie tortellini

Z Bolonii pochodzi kolejne znane danie: tortellini. To włoska potrawa przypominająca małe pierożki z nadzieniem. Powstały w XVI w. i według legendy miały zostać zainspirowane… wyglądem pępka Lukrecji Borgii (w innych wersjach: bogini Wenus). Ciasto przygotowywane jest z mąki, jaj i odrobiny soli, a farsz to zazwyczaj:

  • tradycyjnie: mięso wieprzowe, szynka dojrzewająca, mortadela, parmezan, jajka i gałka muszkatołowa,
  • ser: parmezan, ricotta, mozzarella,
  • grzyby,
  • szpinak.

Najczęściej tortellini podawane są w rosole lub sosie pomidorowym i z tartym serem.

focaccia

Sycylijskie cannoli i cassata sicilina

Tradycyjne dania sycylijskie to przede wszystkim charakterystyczne słodycze. W okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku Sycylijczycy przygotowują cannoli, rurki z chrupiącego ciasta wypełnione kremem na bazie serka ricotta. Przyjmuje się, że powstały ok. IX w., jednak o podobnej włoskiej potrawie pisał już Cyceron – być może są więc starsze. Drugim bardzo charakterystycznym deserem pochodzącym z Sycylii jest cassata sicilina, czyli „włoski sernik” z serem ricotta i kandyzowanymi owocami. Samą masę przygotowywali początkowo pasterze arabscy, a formę ciasta nadały mu kucharki emira z Palermo. Z czasem spód zamieniono na ciasto migdałowe, a potem na biszkopt.

Chcesz spróbować prawdziwych włoskich przysmaków? Odwiedź Culiinarię!

W Culinarii dbamy o to, by nasi klienci mogli skosztować dań z różnych regionów Włoch. Staramy się uchwycić to, co najwspanialsze we włoskiej kuchni – różnorodność potraw, ich unikalny smak i aromat oraz wyrafinowaną prostotę. Dania przygotowujemy według tradycyjnych receptur na bazie oryginalnych produktów. Nasza restauracja włoska oferuje w menu zarówno pyszne przystawki, jak i aromatyczne dania główne i słodkie desery. Zajrzyj do naszego lokalu w Warszawie i poznawaj z nami nowe smaki!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *