Cacio e Pepe
Warszawa
W większości przepisów rzymskiej kuchni należy zachować pragmatyzm. To właśnie z regionu Lacjum wywodzi się m.in. pasta cacio e pepe, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza ser i pieprz. Czy tak proste w teorii danie może zachwycić swoim smakiem? Oczywiście – włoski temperament wyczuwalny w tej potrawie nadaje jej wyjątkowy charakter, co jednak przekłada się na konieczność przyrządzenia makaronu w odpowiedni sposób. Miłośników wspomnianego dania zapraszamy do naszej restauracji oraz do zapoznania się z informacjami na jego temat.
Czym wyróżnia się pasta Cacio e Pepe?
Wbrew pozorom, połączenie makaronu, sera i mielonego pieprzu może zapewnić kubkom smakowym wiele niepowtarzalnych doznań, co jednak uzależnione jest od wykorzystanych produktów i sposobu ich przyrządzenia. Tradycyjny przepis na cacio e pepe pochodzi z Rzymu, gdzie dawniej wykorzystywano przede wszystkim składniki będące przydatne do spożycia przez długi czas. Jednym z nich jest ser pecorino, stanowiący podstawę wspomnianego dania. Jego intensywny smak w tej paście trudno jest zastąpić zamiennikami w postaci np. parmezanu. To właśnie w jakości użytych produktów tkwi bowiem temperament spaghetti cacio e pepe – jest ono wyraziste, dość pikantne i głębokie.
Dzięki wykorzystaniu startego Pecorino Romano, mielonego pieprzu i wody z wytrąconą z makaronu skrobią powstaje sos o wyjątkowo kremowej konsystencji. Jego umiejętne wykonanie wymaga sporego doświadczenia – przy złych proporcjach lub niewłaściwych składnikach zamiast klasycznej pasty cacio e pepe na talerzu znajdzie się niezbyt apetycznie wyglądający kleik. Trzy stosunkowo proste składniki, ale zawsze świeże i najwyższej jakości, wystarczą zatem do przygotowania niezwykle aromatycznego, intensywnego dania. W naszej restauracji używamy powstałego z mleka owczego sera pecorino od sprawdzonego dostawcy – prosto z Italii, dzięki czemu jesteśmy w stanie przenieść naszych gości do Lacjum, gdzie makaron cacio e pepe jest jednym z fundamentów tamtejszej kuchni.