Skąd się wzięła sałatka Cezar?
Niektóre dania o włoskich korzeniach stały się obecnie tak popularne, że nikt już nie pamięta, gdzie powstał oryginalny przepis i kto go stworzył. Tak właśnie jest w przypadku sałatki Cezar! Jest lekka, zdrowa, a równocześnie sycąca, można zamówić ją w wielu lokalach, zarówno tych bardzo eleganckich, jak i fast foodach. Oryginalnej sałatki Cezar spróbujesz również w naszej restauracji serwującej potrawy włoskiej kuchni. Jaka jest historia tego dania i z jakich składników powinno się je przygotowywać? Poznaj tę prostą, ale zachwycającą smakiem sałatkę!
Historia sałatki Cezar
Pochodzenie tej potrawy może wydawać się nieco zawiłe. Sałatka Cezar należy do włoskiej kuchni, ponieważ została stworzona przez Włocha, jednak równocześnie przynależy również do… meksykańskiej, gdyż po raz pierwszy podano ją właśnie w Meksyku. Jej twórcą był Caesar Cardini, który wraz z bratem wyemigrował do Ameryki po I wojnie światowej. Był właścicielem restauracji w mieście Tijuan w Meksyku. To właśnie tam pewnego dnia w 1924 r., kiedy zabrakło mu zapasów, podał oczekującym na posiłek gościom sałatkę przyrządzoną z tego, co akurat zostało mu w kuchni – przypadkowo tworząc jeden z najpopularniejszych przepisów na świecie.
Prosta kompozycja z sałaty lodowej, grzanek, sera i sosu natychmiast stała się sławna wśród osób odwiedzających lokal, w tym również hollywoodzkich gwiazd. Po koniec lat 30. jej sława zaczęła zataczać coraz szersze kręgi – sałatkę Cezar serwowało już wiele amerykańskich restauracji, w końcu zyskała popularność również w Europie. W 1956 r. została nawet ogłoszona przez Towarzystwo Epikurejskie w Paryżu „przepisem pięćdziesięciolecia pochodzącym z Ameryki”.
Choć dziś oficjalnie za twórcę receptury uznaje się Caesara Cardiniego, zgłosili się również inni pretendenci do tego tytułu. Jej autorstwo przypisywał sobie jego brat, Alex, a także pracownik, Livio Santini. Rzeczywiście, Cardini prawdopodobnie wzorował się na przepisie brata, czyli „Sałatce Lotnika”, którą ten serwował w ich drugim lokalu w San Diego pilotom Rockwell Field Air Force.
Co składa się na sałatkę Cezar?
Sekretem najlepszych dań tworzonych przez Włochów jest prostota i perfekcyjne połączenie świeżych składników. Nie inaczej jest w przypadku sałatki Cezar! W jej skład wchodzą:
- sałata rzymska (w pierwotnym przepisie: całe liście),
- chrupiące grzanki nasączone oliwą czosnkową,
- jajko,
- starty parmezan,
- dressing (sos Worcestershire, sok z cytryny lub limonki, ocet winny, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, przyprawy).
Już w latach 30. przepis zaczęto uzupełniać o sardele, by uzyskać bardziej wyrazisty rybny posmak, jednak twórca sałatki zdecydowanie tego nie popierał – uważał, że jej smak staje się wtenczas zbyt ostry. Wiedzę o tym, jak wyglądała pierwotna receptura, przekazała córka Cardiniego, Rosa. Co ciekawe, wyjaśniła też, dlaczego liści sałaty nie powinno się kroić – dzięki temu sałatkę można było jeść rękami!

Nowoczesne wariacje, czyli co obecnie dodaje się do sałatki Cezar?
Przepis Cardiniego błyskawicznie zyskał popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Sałatka Cezar była serwowana w wielu lokalach, gdzie dominuje włoska kuchnia, a oryginalna receptura ulegała coraz większym modyfikacjom – podstawowe składniki pozostawały takie same, jednak z czasem uzupełniano ją o coraz więcej dodatków, takich jak m.in.:
- grillowana lub panierowana pierś z kurczaka,
- krewetki lub anchois,
- warzywa: pomidorki koktajlowe, ogórek, cebula,
- sery: pleśniowe, dojrzewające.
Obecnie często podaje się ją ze świeżym pieczywem, np. bułką.
Odwiedź Culiinarię i skosztuj pysznej sałatki Cezar!
Dania pochodzące z Włoch tylko z pozoru nie są skomplikowane. Choć najlepsza sałatka Cezar składa się zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, sekret jej wspaniałego smaku tkwi w odpowiednio doprawionym dressingu, który nie tak łatwo przygotować, by zachwycał łagodnym, ale wyrazistym smakiem. Culiinaria to restauracja włoska, w której szanujemy kulinarną tradycję słonecznej Italii i oryginalne przepisy tworzone przez wybitnych Włochów. Nie wahamy się również sięgać po nowoczesne odsłony dawnych receptur! Z nami poznasz włoską kuchnię z jej najlepszej (i najsmaczniejszej) strony. Odwiedź nasz lokal w Warszawie i sprawdź, czy pokochasz południowe smaki!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!