Amatriciana
Włoska kuchnia nierzadko zaskakuje swoim minimalizmem – zaledwie kilka składników wystarczy, by stworzyć niezwykle aromatyczne i smaczne danie. Jednym z dobrych przykładów jest spaghetti all’Amatriciana – potrawa charakterystyczna dla regionu Lacjum, w szczególności jego stolicy, czyli Rzymu. Połączenie wyjątkowego smaku podsmażonego guanciale, sera pecorino i makaronu bucatini z pikantnym sosem pomidorowym gwarantuje ucztę dla podniebienia – ale tylko wtedy, gdy pasta przygotowana jest przez ręce wprawnego kucharza znającego włoską kuchnię od podszewki.
Jak powinna wyglądać i smakować pasta amatriciana italiana?
Autentyczność składników jest kluczowa w przypadku dań rodem z Półwyspu Apenińskiego. Choć dopuszczalne są modyfikacje w tym zakresie, to w praktyce jedynie niewielkie odstępstwa od tradycyjnych przepisów zapewnią takim potrawom jak makaron all’Amatriciana smak akceptowany przez rodowitych Włochów i jednocześnie oddający charakter i temperament ich kuchni. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego we wspomnianym daniu wykorzystujemy guanciale – podgardle wieprzowe, które już przed podsmażeniem rozpieszcza nosy naszych gości swoim niepowtarzalnym aromatem. Dodajemy także sprowadzony z Włoch ser pecorino, który również jest bardzo wyrazisty.
Jest to niewątpliwie jedno z dań, które wypada zamówić podczas pobytu w Rzymie (gdzie mamy drugą restaurację – Circolo dell’olio w Trastevere), a teraz można jego wyjątkowy smak poznać również w Polsce, odwiedzając naszą restaurację!