Kuchnia starożytnych Rzymian
Korzenie tradycyjnych przepisów kuchni włoskiej sięgają czasów starożytnych. Choć na przestrzeni wieków receptury ulegały zmianom, zaczęto wykorzystywać do gotowania nieco inne produkty i inspirowano się potrawami z innych krajów, wciąż wiele dań zachowało swój klasyczny charakter. Również samo podejście do jedzenia Włosi odziedziczyli po przodkach. Nawet tradycja istnienia restauracji włoskich – tawern i jadłodajni – sięga czasów starożytnych, gdyż Rzymianie lubili stołować się poza domem. Poznaj najciekawsze informacje na temat dawnej włoskiej kuchni!
Podejście do jedzenia starożytnych Rzymian
O najdawniejszej kuchni włoskiej – z czasów pierwszych władców, a potem republiki – wiadomo niewiele. W starożytnych dziełach z tego okresu zachowały się tylko nieliczne wzmianki dotyczące gotowania. Pierwsze szczegółowe informacje na temat dawnej kuchni rzymskiej pochodzą z dzieła De re coquinaria libri decem („O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”). Jego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, który miał spisać ją w I w. n.e., jednak znana obecnie wersja jest prawdopodobnie kompilacją kilku ksiąg stworzoną w VI/V w. n. e.
Rzymianie zawsze osiedlali się w okolicach rzek i zbiorników wodnych bogatych w ryby. Dzięki rozwiniętemu rolnictwu i kontaktom handlowym mieli też dostęp do bardzo zróżnicowanych produktów: warzyw, owoców, mięs, zbóż. Nie stronili od eksperymentów kulinarnych – niektóre przepisy wymienione przez Apicjusza uwzględniały nawet… płaszczki, mątwy i jeżowce! Rzymianie cenili jedzenie, które można było przechowywać przez długi czas mimo wysokich temperatur i uwielbiali sosy.
Kolacja jako najważniejszy posiłek Rzymian
Starożytni Rzymianie spożywali trzy posiłki dziennie nazywane: ientaculum (śniadanie), prandium (obiad), cena (kolacja). Dwa pierwsze były zwykle lekkie i jedzone w pośpiechu, składały się z pieczywa, serów, warzyw i owoców, czyli podstawowych produktów kuchni włoskiej. Najważniejsza w ciągu dnia była kolacja: spożywano ją przed domem w atrium lub w pomieszczeniu zwanym cenaculum. Co ciekawe, arystokracja jadła wtedy na leżąco – zamiast krzeseł w pomieszczeniu znajdowały się kanapy – jedzenie na stojąco oznaczało przynależność do niższej klasy społecznej. Tradycyjna rzymska kolacja obejmowała trzy elementy:
- gustatio (lekkie przystawki),
- mulsum (wino z miodem),
- cena (danie główne)
- secundae mensae (słodycze, owoce i pikantne przekąski pasujące do alkoholu).
Ryby jako podstawowy element diety
Jak już zostało wspomniane, ryby są podstawą kuchni włoskiej już od czasów starożytnych. To właśnie one, świeże, suszone, wędzone lub solone stanowiły najważniejszy element diety Rzymian, co nie zmieniło się aż do czasów nowożytnych. Bardzo charakterystyczną potrawą był sos garum. Przygotowywano go ze sfermentowanych rybich wnętrzności, przez co miał bardzo wyrazisty smak oraz – jak łatwo się domyślić – zapach, toteż z czasem zaczęto używać go coraz mniej. Mimo to do dziś niejedna restauracja włoska przygotowuje dania, które go zawierają.
Do najchętniej wybieranych gatunków ryb należały między innymi:
- łosoś,
- tuńczyk,
- makrela,
- dorada,
- dorsz,
- flądra.
W XVIII w. w kuchni włoskiej zaczęło dominować mięso, jednak współcześnie Włosi pokochali na nowo tradycyjne dania rybne.

Oliwa, czyli płynne złoto w diecie Rzymian
Jednym ze składników, które doceniane były we Włoszech już od czasów starożytnego Rzymu, niewątpliwie jest oliwa. Stanowiła ona podstawę kuchni włoskiej, a także wykorzystywana była do celów kosmetycznych, a nawet jako paliwo do lamp. Uprawa oliwek była ważna w takim samym stopniu jak zboża i winorośli. Wysokiej jakości oliwę dodawano do większości dań (sałatek, pieczywa, dań rybnych i mięsnych), doceniano zarówno jej wyrazisty smak, jak i właściwości zdrowotne. Rocznie Rzymianie importowali i produkowali jej aż 7,5 miliona litrów!
Sprawdź tradycyjne dania Rzymian w nowoczesnym wydaniu w Culiinaria!
Mimo upływu czasu kuchnia włoska wciąż czerpie z tradycyjnych przepisów, których historia sięga bardzo dawnych czasów. Są one oczywiście unowocześniane, jednak podstawowe składniki (m.in. owoce, warzywa, sery, ryby, oliwa) pozostały niezmienne. W Culiinaria szanujemy tradycję. Dlatego do przygotowywania dań używamy wyłącznie oryginalnych produktów pochodzących z Włoch i staramy się uchwycić ducha klasycznej kuchni Italii. Zajrzyj do naszej restauracji włoskiej w Warszawie i poznaj najciekawsze, tradycyjne dania!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!