lasagne-po-bolonsku

Lasagne po bolońsku – włoski przysmak!

Można wymienić wiele dań, które stanowią w pewnym sensie symbol włoskiej kuchni. Jednym z nich bez wątpienia jest lasagne po bolońsku. Makaron w płatach układany warstwami, przekładany sosem mięsno-pomidorowym i beszamelem, zapiekany z parmezanem jest znany i ceniony na całym świecie. Czy przygotowanie tego dania jest trudne? Poznaj podstawowe składniki i dowiedz się, jak połączyć je we wspaniałą, aromatyczną potrawę!

Historia dania

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że historia tego typowo włoskiego dania sięga starożytności. W nieco prostszej formie – jako płaty makaronu zapiekane z samym serem – przygotowywane było w Rzymie już ponad 2000 lat temu, a potrawa znana jako „lagana” doceniona została nawet przez Horacego i Cycerona. W późniejszym czasie lasagne stale modyfikowano: w renesansie do ciasta makaronowego dodano jajka, później do całości zaczęto dokładać mięso.

Przepis na danie, które znane jest dzisiaj, ostatecznie ukształtował się pod koniec XIX wieku, choć przez bardzo długi czas trwał spór o to, czy za jego ojczyznę należy uznać region Emilia-Romania ze stolicą w Bolonii czy Neapol. Obecnie rozróżnia się dwie potrawy: lasagne bolońską (z mięsem i włoszczyzną, mniej ziołową) i neapolitańską (bazującą na sosie pomidorowym z czosnkiem i ziołami). Mieszkańcy Emilia-Romana podkreślają, że potrawa z ich regionu powinna bazować dodatkowo na makaronie z dodatkiem szpinaku (zielonym), co w praktyce nie jest często spotykane.

Kluczowe składniki

Lasagne po bolońsku przygotować można w formie miękkiej lub twardszej, zmieniając proporcje poszczególnych składników, jednak podstawowe produkty wykorzystywane do jej tworzenia są zazwyczaj takie same. Do gotowania należy wykorzystać:

  • makaron lasagne w płatach,
  • sos boloński,
  • beszamel (sos z zagęszczonego mąką mleka i masła),
  • starty parmezan,
  • przyprawy.

Nie ma jednego, konkretnego przepisu na sos boloński (ragout), choć oficjalnie został on zgłoszony we Włoskiej Akademii Kuchni w bardzo konkretnej formie – w praktyce składniki i ich proporcje zależą od indywidualnych upodobań kucharza. Podstawą są tu: mięso mielone wołowe lub wieprzowe, przecier lub koncentrat pomidorowy, duszone warzywa i mleko, które przez długi czas poddusza się razem na niewielkim ogniu.

najlepsze-lasagne-po-bolonsku

Sposób przygotowania

Sposób przygotowywania lasagne po bolońsku nie jest specjalnie skomplikowany i można w wielu punktach go modyfikować. Aby potrawa była bardziej miękka, makaron należy wcześniej podgotować, płaty trzeba jednak starannie rozdzielić po wyłowieniu i opłukać w zimnej wodzie, aby się nie skleiły. Jeśli zdecydujesz się na użycie surowego ciasta, danie wyjdzie twardsze, musisz jednak nałożyć na nie więcej sosu. Jak zatem przygotować tę potrawę?

  1. Brytfankę trzeba wysmarować masłem.
  2. Następnie należy ułożyć pierwszą warstwę makaronu.
  3. Na płatach rozsmarowuje się beszamel, sos boloński i całość posypuje parmezanem.
  4. Czynności te można powtórzyć dowolną liczbę razy, tworząc tym samym warstwy – zazwyczaj od 4 do 8.
  5. Tak przygotowaną potrawę wystarczy już tylko włożyć do piekarnika na ok. 40 minut.

Alternatywne metody przyrządzania

Sam makaron lasagne można również przyrządzić w innych wersjach, nie tylko bolońskiej. Wspomniana już została neapolitańska: płaty makaronowe przygotowywane są tu bez użycia jajek, zapieka się je z mozzarellą i ricottą oraz sosem pomidorowym i mięsnymi pulpecikami, kiełbaskami lub jajkiem na twardo. W różnych regionach Włoch spotkać się można z wieloma innymi pomysłami na modyfikację tego dania: sos pomidorowy zastępuje się grzybowym albo pesto, wykorzystuje podroby lub pieczonego bakłażana. Współcześnie można spotkać także wersje rybne i wegetariańskie.

Ciesz się wyśmienitym smakiem!

Przygotowanie idealnej lasagne po bolońsku nie jest trudne, choć wymaga nieco wyczucia i dobrania odpowiednich proporcji, by smak i konsystencja potrawy spełniały wszystkie oczekiwania kucharza i jego gości. Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje to oryginalne danie z Włoch przygotowane według tradycyjnego przepisu, odwiedź naszą restaurację – zabierzemy Cię w kulinarną podróż do rejonu Emilia-Romana. W menu znajdziesz również wiele innych dań kuchni włoskiej, a w naszym lokalu poczujesz się jak w domu i spędzisz czas w przyjemnej, domowej atmosferze.