3 sposoby na efektywne zarządzanie restauracją!
Prowadzenie lokalu gastronomicznego to spore wyzwanie – tylko odpowiednia organizacja pozwala uniknąć chaosu. Jak zarządzać restauracją, by osiągnąć zyski i wyprzedzić konkurencję? Na sukces w tej branży składa się wiele czynników, od których zależeć będzie rozwój biznesu. Restauracja to zarówno lokal oraz wyposażenie, jak i zgrany, dobrze zarządzany zespół. Poznaj trzy podstawowe sposoby na zarządzanie restauracją, które sprawią, że stworzysz miejsce, do którego goście będą chcieli wracać!
Dobry manager to efektywna praca zespołu
Bardzo ważną osobą w każdej restauracji jest manager odpowiedzialny za organizację pracy i wizerunek lokalu. Do jego obowiązków należy m.in.:
- koordynowanie działań zespołu, zarządzanie personelem i rozwiązywanie ewentualnych konfliktów,
- kontakt z klientami, pilnowanie odpowiedniego poziomu obsługi, rozpatrywanie reklamacji,
- planowanie zaopatrzenia, ustalanie cen, optymalizacja kosztów,
- nadzór nad wyglądem restauracji, dbanie o marketing.
Manager musi być osobą o dużym doświadczeniu i wysokich kwalifikacjach zawodowych. To właśnie jemu podlegają wszyscy pracownicy (kucharze, kelnerzy) – ich efektywna praca zależy w bardzo dużym stopniu od jego zdolności organizacyjnych. Powinien dbać o to, by każdy w zespole doskonale wiedział, co powinien robić, i wywiązywał się ze swoich obowiązków.
Przestrzeń i proces produkcyjny
Odpowiednie zorganizowanie przestrzeni w lokalu gastronomicznym powinno bezpośrednio zależeć od przebiegu procesów produkcyjnych, które się w nim odbywają – czyli sposobu i technologii przygotowywania i serwowania potraw. Co to oznacza w praktyce? Restauracja powinna posiadać wyraźnie wydzielone strefy:
- dla klientów – czyli salę, gdzie można zjeść zamówiony posiłek, oraz toalety,
- dla kelnerów – np. są to zmywalnia i rozdzielnia kelnerska,
- dla obsługi – przestrzeń podzieloną na część produkcyjną (kuchnia), magazynową, zaplecze techniczne i pomieszczenia socjalne.
Między nimi należy koniecznie wyznaczyć ciągi komunikacyjne – korytarze, które umożliwią swobodne przemieszczanie się, co jest szczególnie ważne dla personelu, kiedy w lokalu znajduje się wielu gości naraz. Wszystko to wymaga profesjonalnie przygotowanego projektu.

Wyposażenie – klucz do smacznego sukcesu
Bardzo istotną kwestią jest aranżacja wnętrz. Wyposażenie restauracji to nie tylko stoliki i krzesła dla gości, ale przede wszystkim odpowiedni sprzęt, który umożliwia sprawne, szybkie i wygodne przygotowywanie dań. W lokalu gastronomicznym mogą znaleźć się m.in.:
- kuchnia i piec konwekcyjno-parowy,
- szafy chłodnicze i zamrażarki,
- zmywarki,
- blaty robocze i meble gastronomiczne.
Pozostałe wyposażenie należy dobierać według potrzeb i specyfiki danej działalności, można uzupełnić je np. o ekspres do kawy czy piec do pizzy. Oczywiście nie może zabraknąć również drobniejszych elementów, akcesoriów, sztućców i naczyń. Wszystko, co znajduje się w miejscach, gdzie przygotowywane jest jedzenie, powinno spełniać wymogi sanepidu.
Personel – efektywna praca
Bez dobrze wyszkolonego personelu, który doskonale zna swoje obowiązki, trudno efektywnie zarządzać restauracją. To od kwalifikacji szefa kuchni w dużej mierze zależy sukces lokalu – musi być to osoba kreatywna i posiadająca doświadczenie w branży. Równie ważna jest obsługa kelnerska. Kelnerzy mają bezpośredni kontakt z klientami, a ich praca jest w dużej mierze wizytówką restauracji. Zespół powinien być zgrany i zdyscyplinowany, dzięki czemu praca stanie się efektywna. Aby najskuteczniej zorganizować działania personelu i zaplanować grafiki, warto skorzystać ze specjalnego programu komputerowego.
Zaufaj profesjonalistom!
Jeśli chcesz przekonać się, jak funkcjonuje świetnie zarządzana restauracja, odwiedź nasz lokal w Warszawie. U nas spróbujesz oryginalnych, włoskich dań, poznasz szefa kuchni, Alfredo, poczujesz niezwykłą, domową atmosferę przesiąkniętą magicznym klimatem Włoch. W przytulnym wnętrzu nie tylko zjesz pyszny posiłek – zajmujemy się również profesjonalnym organizowaniem imprez okolicznościowych, wystaw fotografii i warsztatów kulinarnych. Udowadniamy, że odpowiednie podejście, wyszkolony personel i miłość do gotowania i włoskiej kuchni to połączenie, które może być kluczem do sukcesu!