oliwki

Oliwki – co warto o nich wiedzieć?

Jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni włoskiej są oliwki zielone i czarne. Ze względu na wartości odżywcze, niepowtarzalny, głęboki smak i charakterystyczny aromat – podobnie jak tłoczona z nich oliwa – stanowią niezastąpiony dodatek do dań, również tych serwowanych w naszej restauracji włoskiej Culiinaria. Te drobne owoce i pozyskiwany z nich sok stały się nie tylko ważnym elementem potraw, ale trwale wpisały się w kulturę Włoch. Dowiedz się, skąd pochodzą i dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej!

Od starożytności do dziś: historia oliwek

Oliwka Europejska (Olea europaea) to jedna z pierwszych roślin, jakie uprawiano w Europie Środkowej. Najwcześniejsze ślady upraw datuje się na ok. 4000-3000 r. p.n.e. i znalezione zostały na Krecie, w Syrii, Armenii, Indiach i Palestynie. Z produkcji oliwy w starożytności szczególnie znane były Grecja i Rzym, a owoce zielone i czarne stanowiły bardzo ważny składnik dań kuchni krajów w rejonie Morza Śródziemnego. Z czasem owoce te stały się popularne w całej Europie – rozpowszechnili je najprawdopodobniej Fenicjanie. W XV w. uprawą drzewek oliwnych na szeroką skalę zajęli się Włosi – i to właśnie Włochy stały się największym producentem płynnego złota na świecie.

Różnice między oliwkami zielonymi a czarnymi

Czym właściwie różnią się oliwki zielone od czarnych (oczywiście poza kolorem)? Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, to te same owoce, a ich barwa zależy wyłącznie od pory zbiorów, nie od gatunku drzewa. Zbierane są ręcznie od jesieni aż do grudnia, a nawet lutego – im wcześniej zostaną zerwane, tym mają jaśniejszy odcień.

Czy różnią się od siebie smakiem? Oliwki zielone są lekko gorzkie, twardsze i bardziej jędrne, zawierają więcej białka i mniej kalorii. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, serów, sałatek, makaronów, drinków lub jako drobna przekąska. Z kolei oliwki czarne mają zdecydowanie łagodniejszy smak, są miękkie, delikatniejsze i trochę bardziej kaloryczne. To doskonały składnik sałatek, dań mięsnych, warzywnych oraz klasycznej, włoskiej pizzy.

Oliwa z oliwek – płynne złoto kuchni włoskiej

Oliwa jest ważnym dodatkiem dań we Włoszech od czasów starożytnego Rzymu. Zawiera ją większość tradycyjnych przepisów – również tych, które oferuje nasza restauracja włoska. Tłoczona jest na zimno ze świeżo zerwanych owoców w ciągu 12 godzin od zbioru. Jakie rodzaje oliwy można wyróżnić?

  • Extra Virgin – produkt z pierwszego tłoczenia, pozyskiwany ze świeżych owoców bez dodatkowej obróbki chemicznej.
  • Virgin – również z pierwszego tłoczenia, ale o większej zawartości kwasu oleinowego.
  • Rafinowana – oczyszczony produkt gorszej jakości, do którego dodaje się niewielką ilość Extra Virgin, by nadać mu smak i zapach.
  • Z wytłoczyn z oliwek – pozyskiwana chemicznie z pozostałości owoców, które wykorzystano do pierwszego tłoczenia; to produkt najniższej jakości.

Oczywiście do przygotowywania włoskich dań używa się oliwy Extra Virgin. Jej smak zależy od odmiany owoców, które wykorzystano do jej produkcji. Zazwyczaj jednak charakteryzuje się dość mocną goryczką, która wynika z obecności w jej składzie cennych dla zdrowia polifenoli.

oliwa-z-oliwek

Jakie są wartości odżywcze oliwek?

Kuchnia włoska jest zdrowa, ponieważ bazuje na produktach bogatych w cenne substancje – czego świetnym przykładem są właśnie oliwki. Wartości odżywcze tych niepozornych owoców – zarówno zielonych, jak i czarnych – są nie do przecenienia. Zawierają one m.in.:

  • witaminy: A, C, E, D, K i z grupy B,
  • minerały: potas, miedź, żelazo, fosfor, sód, magnez, cynk,
  • błonnik,
  • białko,
  • antyoksydanty.

Spożywane regularnie wspomagają krążenie, opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antynowotworowo, regulują pracę układu pokarmowego i obniżają poziom cukru we krwi.

Spróbuj prawdziwych włoskich oliwek w Culiinaria

W Culiinaria szanujemy tradycję kuchni włoskiej, dlatego sięgamy po najlepsze składniki sprowadzane prosto z Włoch – dotyczy to również oliwek: zielonych i czarnych oraz tłoczonej z nich oliwy. Chcemy, aby potrawy z naszego menu zachwycały smakiem i aromatem, przywodziły na myśl słoneczne krajobrazy Italii i były prawdziwą kulinarną podróżą. Odwiedź naszą restaurację włoską w Warszawie i przekonaj się o tym osobiście! W menu znajdziesz najbardziej znane dania z Włoch przygotowane w mistrzowski sposób.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *